Institusjonskokkfaget
Institusjonskokker lager mat ved institusjoner som sykehus, eldresentre og fengsler.
En institusjonskokk er en kokk som arbeider på store institusjoner hvor det er lagt opp til effektiv produksjon av store mengder mat.
Slike institusjoner kan være sykehus, Forsvaret, eldresentre, fengsler og lignende.
Vanlige arbeidsoppgaver for institusjonskokken
- velge ut, kjøpe inn og behandle råvarer
- tilberede kald og varm mat
- delta i planlegging av menyer
- vask og renhold av kjøkken
I dette yrket må du ha god kunnskap om råvarer og råvarebehandling. Du må også ha god kunnskap om næringsinnhold, matsikkerhet, allergier og ulike dietter og om regelverk innenfor hygiene og HMS.
Institusjonskokken skal kunne lage mat som gir positive opplevelser hos både friske og syke mennesker. I helse- og omsorgssektoren er institusjonskokken en viktig ressurs for å gi gode og næringsrike måltider. Yrket har utviklet seg ved at ernæring og helse har fått mer oppmerksomhet.
Som kokk må du regne med å jobbe turnus, noe som for mange innebærer arbeid på kveldstid, i helgene og på helligdager.
Ofte jobber du tett sammen med kostøkonomer i planleggingen av menyer. Yrket kalles også storkjøkkenkokk.
Personlige egenskaper
Som institusjonskokk bør du være glad i å lage mat, være nøyaktig og strukturert, samt kunne jobbe effektivt og planmessig med oppgavene du er satt til å utføre. Kokkeyrket kan være fysisk krevende og det vil være en fordel å være i god form. Det er viktig å ha gode samarbeidsevner.
Utdanningsløp
Utdanning til institusjonskokk er et yrkesfaglig løp i videregående opplæring.
Videre utdanning
Yrkesfaglig opplæring fører fram til yrkeskompetanse (med eller uten fag- eller svennebrev). Etter fullført yrkesfaglig opplæring kan du gå ut i arbeid eller ta videre utdanning:
- Du kan ta videre utdanning på fagskole. En fagskoleutdanning er en kort og yrkesrettet videreutdanning som er beregnet på de som har gått yrkesfag.
- Du kan ta Vg3 påbygging til generell studiekompetanse
– etter Vg2 eller
– etter oppnådd yrkeskompetanse.
Da har du mulighet til å ta høyere utdanning ved høyskole eller universitet. Husk at noen studier, f.eks. ingeniør-, realfags- og medisinske studier, forutsetter at du har visse realfag. - Du kan også søke opptak til høyere utdanning etter forkurs eller gjennom Y-veien, yrkesfaglig vei til høyere utdanning. Y-veien er beregnet på deg som har relevant yrkeskompetanse. Forkurs og Y-veien er vanligst innen realfags- og ingeniørstudier.
- Fakta
-
Hvor jobber institusjonskokker?
Institusjonskokken jobber på større arbeidsplasser innenfor det private og offentlige. Eksempler på arbeidsplasser kan være sykehus, fengsler, Forsvaret, eldresentre og lignende. -
Utdanning
• VG1 Restaurant- og matfag
• VG2 Kokk- og servitørfag
• 2 år som lærling -
Videre utdanning
• Yrkesfaglig vei til høyere utdanning (Y-veien)
• Fagskoleutdanning
• Mesterbrevutdanning
• Påbygning til generell studiekompetanse -
Medlemsbedrifter
- -
Fagansvarlig
Kjersti Storvik
Opplæringskonsulent
Tlf. 95 97 05 05
kjersti@hfo.no
- Lenker
-
Vil bli
-
Utdanning
-
Utdanningsdirektoratet
-
Troms og Finnmark fylkeskommune
Yrkesbeskrivelsen er basert på åpne data fra utdanning.no og er underlagt Norsk lisens for offentlige data (NLOD).
Teksten vedlikeholdes på yrkessiden på utdanning.no.